Penta badem S5133 X Lauranne melezi bir çeşittir. Penta badem çeşidinin çiçeklenme zamanı ferragnes badem çeşidinden yaklaşık olarak 2 hafta geçtir. Ferragnes badem çeşidinden 8-10 gün önce hasada gelmektedir. Penta badem çeşidi en verimli sert kabuklu bademler arasındadır.
Tozlayıcıya ihtiyaç duymayan penta badem çeşidi kendine verimli bir çeşittir. Ağaç yapısı yarı kuvvetli ve yarı dik şekildedir, sık ve yarı sık dikime uygundur. Yan dal oluşturma kabiliyeti yüksektir.
Penta badem çeşidi iç randımanı %27 ile %30 arasında olup, meyve ağırlığı 1 gramdır. Penta badem çeşidi uzun ve hafif şişkin bir meyve yapısına sahiptir.
Badem, ticari değeri yüksek bir meyvedir. Bu özel meyveden istenen sonuçları alabilmek için fidan seçimine ekstra önem verilmesi gerekir. Penta badem fidanı sahip olduğu özelliklerle bu noktadaki beklentileri genel olarak karşılar. Bu türün sahip olduğu özellikler şu şekildedir:
Fidan Yaşı: Penta badem fidanları 1 ile 2 yaş aralığındadır.
Fidan Boyu: Penta badem fidanları boyu 60 cm ile 80 cm arasındadır.
Sertifika: Penta badem fidanları mavi sertifikaya sahiptir.
Anaç: Penta badem fidanlarının anacı GF677 veya Garnem’dir.
Hasat Dönemi: Penta badem çeşidinin hasat zamanı 5 Eylül ile 14 Eylül arasıdır.
Çiçeklenme Dönemi: Penta badem çeşidi çiçeklenme dönemi ferragnes badem çeşidinden yaklaşık olarak 2 hafta sonradır.
Ağaç Gelişimi: Penta badem ağacının gelişimi oldukça iyidir.
Verimlilik: Penta badem çeşidi en verimli sert kabuklu bademler arasındadır.
Ağaç Yapısı: Penta badem ağacının yapısı yarı kuvvetli ve yarı dik şeklindedir.
Kendine Verimlilik: Penta badem çeşidi kendine verimlidir tozlayıcıya ihtiyacı yoktur.
Dikim Mesafesi: Penta badem çeşidi 6 metreye 4 metre aralığında ya da 7 metreye 4 metre aralığında dikimi uygundur. Kullanılan anaca göre değişiklik gösterebilir.
İlk Hasat Tarihi: Penta badem çeşidi 3 ile 4. Yaş itibari ile verime yatar.
Kabuk Sertliği: Penta badem çeşidi sert kabuk yapısına sahiptir.
İç Randımanı: Penta badem çeşidinin iç randımanı %27-%30 oranları arasındadır.
İkizlik Oranı: Penta badem çeşidinin ikiz meyve oranı sıfırdır.
Meyve Ağırlığı: Penta badem çeşidi meyve ağırlığı 1gr’dır.
Meyve Yapısı: Penta badem çeşidi uzun ve hafif şişkin bir meyve yapısına sahiptir.
Özellikleri genel olarak bu şekilde olan Penta badem fidanı, ülkemizde öne çıkan türlerden biridir. Kendine verimlilik özelliğinin olması ve tozlayıcıya ihtiyaç duymaması önemli özelliklerindendir. Bu sayede erkek fidanların dikimine gerek kalmadan meyve alınabilir.
İlkbahar aylarında geç donlar yaşanan bölgeler için son derece uygun bir türdür. Geç çiçeklenmesi, don riskinden etkilenmesini büyük ölçüde engeller. Böylece meyve alınamaması gibi riskleri minimize ederek üreticileri korur.
Penta badem fidanı dikimi, tüplü seçeneklerde yılın her dönemi yapılabilir. Ancak en uygun dönemin bahar ayları olduğu ifade edilebilir. Kışları aşırı sert geçen yerlerde ilkbahar aylarında, sert geçmeyen bölgelerde ise sonbahar aylarında dikim yapılabilir.
Dikim için ortalama 60 cm derinliğinde çukurlar hazırlanması gerekir. Kullanılacak toprak, yanmış ahır gübresi ile karıştırılabilir. Yanmış ahır gübresi yoksa leonardit de kullanılabilir. Dikim sonrasında can suyu verilmelidir. Sonraki dönemlerde ise iklime bağlı olarak Penta badem fidanı 10-15 günde bir defa sulanmalıdır.