Blueberry veya diğer adıyla yaban mersini, 100 yılı aşkın süredir üretilen bir meyve türüdür. Blueberry’nin Amerika’da, 1906 yılından itibaren, ıslah çalışmaları yürütülmektedir. Islah çalışmaları sonucunda, yabani formlara göre meyve iriliği ve tadı gibi, özellikler mahsullere yansımıştır. Dünya’da genellikle soğuk iklime sahip bölgeler yetiştiriciliği için daha elverişli görünmektedir. Özellikle Avrupa’nın kuzey ülkelerinin yanında Türkiye ve Amerika Kıtası, verim yönünden öne çıkan bölgelerdendir.
Dünya’da Blueberry üretim alanlarına 2019 yılının verilerine baktığımızda; ilk üç sırada Kanada, Amerika ve İsveç geliyor. Türkiye’de blueberry, 2017 yılında 582 dekar üretim alanına sahiptir. Şehir bazında baktığımızda 2019’da en çok üretim yapan iller sırasıyla Rize (168 ton), Bursa, Trabzon, İstanbul, Giresun ve Artvin’dir. Rize’de üretilen mavi yemişlerin değeri dekarda 498 kg kadardır.
Bluecrop, son yıllara kadar, sektörün en çok dikilen çeşidi olmuştur. Bluecrop kolay büyüyen bir çalı formunda ve bahçe yönetimi problemi olmayan kolay bir çeşittir. İlkbahar geç donlarına oldukça iyi dayanır ve sonuçta yüksek ve istikrarlı verim elde edilir. Çok erken hasat edilir veya çalılaşırsa, ekşi/mayhoş tat ve "kırmızı sırt" oranı yüksek olabilir. Makine hasada uygun değildir ancak işleme hatlarında renk seçiciler kullanıldığında daha uygun gelmiştir. Bluecrop, işlenmiş ve yerel taze pazar satışları için uygundur.
Bluecrop meyve büyüklüğü orta büyüklüktedir.
Bluecrop çeşidi genel olarak işlenmiş olarak kullanılır.
Bluecrop çeşidi meyve kalitesi olarak açık mavi ve hafif tat ve kokuya sahiptir.
Bluecrop çeşidi açık ve dik şekilde gelişim gösterir.
Bluecrop çeşidinin soğuklama ihtiyacı vardır.
Hasat zamanı ağustos aylarında başlar.