Chandler Ceviz Fidanı (Açık Köklü)
Chandler Ceviz Fidanı (Tüplü)
Türkiye dünya ceviz üretiminde 4. Sıradadır. Azerbaycan ise 24. Sıradadır. Dünya genelindeki bu yüksek üretim sıralamalarına rağmen her iki ülke de ceviz tüketiminde kendisine yetebilir durumda değildir. Dünya da bu denli ceviz açığının olduğu bir dönemde ceviz bahçesi yatırımı yapmak oldukça cazip ve karlıdır. Kuracağınız ceviz bahçesinin hem sizin için önemli bir gelir kaynağı olması hem ülkeniz ekonomisi için iyi bir gelir kaynağı olabilmesi için ekeceğini ceviz fidanlarının iklime uygun çeşidini, çiçek açma zamanını ve hangi hastalıklara dayanıklı olduğunu ve toprağınıza göre en iyi verimi hangi türden alacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Türkiye’de ve Azerbaycan’da en fazla ekilen ceviz türleri arasında chandler ceviz fidanı gelmektedir.
Chandler ceviz fidanında dikkat edilecek en önemli hususların başında sonbahar donları gelmektedir. Ilıman bölgelerde dikildiği takdirde bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Taze ve kuru olarak tüketime elverişli olan chandler cevizi ince kabuklu olması ve içerdiği besin maddelerinin değerlerinin yüksek olması nedeniyle tercih edilmektedir. Diğer ceviz fidanlarına göre 15 ila 20 gün sonra çiçek açar ve bu sayede diğer ceviz türlerine göre ilk bahar donlarından ya etkilenmez ya da daha az etkilenir. İç doluluğu da diğer ceviz türlerine göre yüksek olan chandler cevizi anaktoz hastalığına karşı da toleranslıdır.
Chandler Ceviz Fidanı 1100 metreye kadar olan rakımlarda ekime uygundur. İyi bakım yapılan ve ortalama olarak 6 ya da 7 yaşlarında olan bir chandler ceviz ağacından ağaç başına 25 kg ceviz toplanabilmektedir.
Chandler ceviz fidanı için tavsiye ettiğimiz diki aralığı 8 metreye 5 metre’die. 8x5 metre aralıklarla dikim yapıldığında bir dönüme 25 fidan dikilebilmektedir. Daha sık aralıklarla da fidan dikilebilmektedir. Ancak bu durumda ağaçların güneşlenmesinin engelleneceği ve hasat zamanında çeşitli sorunların oluşacağını bilmemiz gerekmektedir.
Chandler ceviz fidanında dikimler kuzey-güney yönü olacak şekilde ayarlanmalıdır. Fidan dikiminde hakim rüzgar yönü göz önünde bulundurulmalı ve dölleyiciler fernette ya da franquette fidanları rüzgar nereden esiyorsa o yöne doğru dikimi yapılmalıdır. Dikim yapılacak yerler dikim mesafesine göre önceden işaretlenmeli, ölçülü bir şekilde düz bir hiza elde edilmelidir. Dölleyicilerin 10 fidana 1 adet gelecek şekilde yerleri tespit edilmelidir. Daha sonra 60 cm derinliğinde ve 60 cm genişliğinde çukurlar açılmalıdır.
Ceviz kireçleri toprakları sevmeyen bir ağaçtır. Eğer dikeceğimiz arazi kireçli ise kükürt gibi pH değerini düşüren ürünlerden yararlanılmalıdır. Tüplü fidanlar yılın her ayı dikilebilirken açık köklü fidanlar ise genellikle Kasım ve Şubat ayları arasında dikilebilmektedir.