Nonpareil badem fidanı, kabukları elle de kırılabildiği için halk arasında fıstık bademi olarak bilinir. ABD orijinli olan bu tür, yarı kuvvetli ve yayvandır. Verimliliği oldukça yüksektir. Kuzey Amerika kıtasında en fazla tercih edilen türlerden birisi olarak dikkat çeker.
Meyve büyüklüğü orta iriliktedir. Meyvesinin albenisi yüksektir. Kabuğu kahverengi, içi ise koyu kahverengidir. İklim ve diğer unsurlara bağlı olarak iç rengi koyu kiremit rengine de yakın olabilir.
Fıstık bademi, elle kırılan badem gibi nitelendirmelerin sıklıkla yapıldığı Nonpareil badem fidanı özellikleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Nonpariel badem çeşidinin meyve kalitesi oldukça yüksektir ve verimliliği yüksek bir çeşittir.
Meyve kabuğu çok incedir, elle dahi rahatlıkla kırılabilir.
Nonpariel badem çeşidi çok uzun süre depolanabilir.
Orta-geç dönemde çiçeklenen bir türdür.
İç randımanı %60-70 seviyelerinde olan nonpariel badem çeşidinin ikiz meyve yapma oranı %5-10 düzeyindedir.
Hastalıklara karşı dayanıklılığı düşüktür.
Nonpariel badem çeşidinin el ile kırılması, meyvesinin kaliteli ve uzun süre depolanabilir olması nedeniyle pazarlaması oldukça kolaydır. Ticari olarak değeri ise son derece yüksektir.
Nonpareil bademin kabuklarının ince olması önemli bir avantajdır. Fakat bu durum bazı dezavantajları da vardır. Özellikle ilaçlama yaparken, meyve üzerinde kalıntı kalmayacak şekilde yapılması gerekir. Bunun yanında kabuğun ince olması, hasada yakın dönemde kuşlarla mücadeleyi de gerektirir.
Nonpareil badem fidanı, Türkiye’nin hemen her bölgesine dikilebilir. Ancak en uygun noktalar, rakımı 400 metre ile 1600 metre arasında olan bölgelerdir. Kireçli ve çakıllı arazilere de dikim yapılabilir. Bu tür için en ideal araziler ise güneye bakan, hafiften eğimi olan ve su tutmayan arazilerdir.
Dikimden önce toprağın detaylı olarak hazırlanması gerekir. Toplu bir dikim yapılacaksa, arazi sürülmeli ve dekar başına 4-5 ton yanmış hayvan gübresi eklenebilir. Daha sonra sürme işlemine devam edilmeli ve gübrenin toprakla tam olarak karışması sağlanmalıdır. Yanmış hayvan gübresi kullanımında aşırıya kaçılmamalıdır. Ayrıca gübrenin tam olarak yandığından emin olunması gerekir.
Dikim için en uygun dönem sonbahardır. Ancak kışı sert geçen yerlerde, ilkbahar aylarında da dikim yapılabilir. Dikim mesafesi düz arazilerde 6x7 m olarak uygulanır. Eğimli arazilerde ise 6x6 m şeklinde bir uygulama yapılmasının mahsuru yoktur.
Dikim için açılacak çukurların derinlikleri 60-70 cm kadar olmalıdır. Ayrıca çukurların genişlikleri 50-60 cm kadar olmalıdır. Böylece kök gelişimi daha kolay bir şekilde sağlanır. Bahsedilen hususlara dikkat edildiğinde, Nonpareil badem fidanı daha hızlı bir gelişim gösterir.