Fernor ceviz fidanı, INRAE-Bordeauz Fransa Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edilip 1995 yılında çeşit olmuştur ve ülkelere tanıtılmıştır. Yani Fransız orijinlidir.
Melez olan bu çeşit, Chandler ile kıyaslandığında daha geç uyanır. Buna rağmen hasat tarihi Chandler’dan daha erkendir. Bu demektir ki vejetasyon süresi kısa olan bölgelerde rahatlıkla yetiştiriciliği yapılabilir. Erken ilkbahar ve güz sonu donlarından zarar görmediği için, bu tarz risklerin oluştuğu bölgelerde tavsiye edilir.
İyi bir ceviz bahçesi tesis etmek istiyorsak meyve tutumundan tam denilebilecek düzeyde yüksek verim alabilmek için mutlaka arazide tozlayıcı çeşit de bulundurmak gerekir. Fernor’un tozlayıcıları Franquette, Fernette, Ronde olabilir. Yarı dik gelişim gösterir, ince kabukludur ve meyvesi uzun yapılıdır. Kabuğu kolay ayrılır.
Yarı dik gelişme gösteren bir çeşit olduğu için, bodur olarak da adlandırılır. Sonbaharda durgunlaşması erken olup, ilkbaharda ise en geç çiçek açan ceviz fidanlarındandır.
Türkiye’de İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ceviz yetiştiriciliği yapmak isteyenler için önerilen çeşitlerdendir. Hem kuru hem de taze olarak tüketime uygun, lezzetli bir meyvesi vardır.
Meyvesi oval ve pürüzü azdır. Meyvesindeki yağ oranı %50 civarıdır. Yan dallarındaki yapılacak verim budamalarının mesafelerine ve diğer bakım faaliyetlerine dikkat edersek çok iyi sonuçlar alınır. İlk zamanlarda gelişimi yavaş olsa da ilerleyen yıllarda kendini amorte edecektir. İç oranı da %50’ye varır. Meyvedeki salkım sayısı 1 ile 5 arasındadır. Meyve vermeye 1 yaşından itibaren başlar. Ticari açıdan yetiştiricilik yapmak isteyenler için önerilebilecek önemli ceviz türlerinden birisidir. Fernor ceviz fidanının tercih edilme nedenlerinden birisi de kısa sürede meyve verme kabiliyetinde olmasıdır. İklimsel özelliklerinden bir diğeri, Fernor’un soğuklanma ihtiyacıdır. Bu ceviz çeşidinin, yıllık soğuklanma ihtiyacı 800-1000 saat arasındadır.
Dikim aralıkları da diğer bitkilerde olduğu gibi birçok şartlara bağlıdır. Fernor ceviz fidanları genelde 4x8 metre ile 5x7 metre mesafelerle dikilir.
Fernor Ceviz çeşidi yükseklik olarak 1700, hatta 1800 metre rakıma kadar tarımı yapılabilen ve soğuk iklimlere adapte olabilmiş bir çeşittir. Hasat zamanı ise Eylül ayının sonlarına denk gelecektir.
Tüm cevizlerde olduğu gibi Fernor ceviz fidanı yetiştiriciliğinde de, toprak yapısı, iklim, arazi seçimi gibi durumlar göz önüne alınarak sulama sıklığı ve sulama zamanı belirlenmelidir. Toprağın drenajı, su tutma kapasitesi, sulama kaynağını ve iklimsel özellikleri iyi bilmek gerekir. Bir bölge ne kadar yağış aldığından ziyade, hangi dönemlerde yağdığı, yağan yağışın mevsimsel dağılımı da çok mühimdir. Fidan dikimindne sonra can suyu vererek sulama yapılmalıdır. Sulamadaki amaç, ilk yıllarda fidanın büyüyüp gelişmesini sağlamak olurken, sonraki yıllarda meyvenin verim ve kalitesini arttırmaya yöneliktir. Sulama, genelde ilkbahar sonunda başlar. Hasattan önce 15-20 gün kadar sulama yapılmamalıdır.
Budama, ağacın gövde sağlamlığı, meyve kalitesi, ürün verimi gibi faktörlere karşı olumlu olarak tepki verir. İlk birkaç yıl, buda ağaç şekillendirmek amaç ile yapılmalıdır. İlk budama ise tepe noktasında yapılan kesim ile başlar. Budama ile vereceğimiz şekil, ceviz fidanının çeşidine, diktiğimiz aralığa göre değişir.
Fernor cevizin verimi ekoloji ve çeşit gibi faktörlere bağlı olarak değişse de, fidanın yaşına göre de farklılık gösterir. Genç ağaçlarda 30-40 kg’ı bulan verimler, 10 yaşını aşan ağaçlarda daha da yükselir. 5 yaşından itibaren 50 kg civarı meyve verdiği, araştırmalarca belirlenmiştir.
Fernor çeşidi ceviz fidanlarının fiyatına, fidanlik.com.tr bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz. Diğer fidan çeşitlerinin fiyatlarına bakmak için de web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.