Sarı lop incir fidanı, yemiş ve beyaz incir gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Her ne kadar orijinal ismi sarı lop inciri olsa da, yapılan çalışmalar sonucunda Aydın inciri olarak yeniden isimlendirilmiştir. Anadolu orijinli olan bu özel bitki iri, yuvarlak ve basık şekilli meyveleri ile bilinir.
Bu incir türünün sarı lop adını almasının temelinde, meyvenin şekli ve lezzeti bulunur. Genellikle dışı sarımsı yeşil renkte olan meyvelerin iç kısmı ise koyu kırmızı veya yakın tonları şeklindedir. Meyve içerisinde boşluk bulunmaz. İşte bahsedilen özellikleri nitelemek için sarı lop ifadesinin kullanıldığı tahmin edilmektedir.
Sarı lop incir fidanı, doğru şekilde dikilip, bakımı yapıldığında incir ağacına dönüşür. Aydın incirinin yüksekliği 7-8 m, genişliği ise 8-9 m seviyelerindedir. Seyrek dallı ve yayvan bir ağaç olarak dikkat çeker. Gelişim dönemlerine bakıldığında ilk döneminde dik, sonrasında yayvan, son aşamada ise sarkık bir yapıda olduğu görülecektir. Büyük yapraklara sahip olan bu bitkinin gövdesi ise çok yumruludur.
Birinci ürün, ilgili dönemde çiçek tozu olmadığından döllenemez ve buna bağlı olarak çiçeklerin tamamına yakını dökülür. Partenokarpik olarak birkaçı meyve verebilir. Döllenmenin olduğu dönemde ise meyveler ilk olarak Ağustos ayı başında olgunlaşır. Olgunlaşma, Eylül ayında tamamlanır ve meyveler hasada hazır hale gelirler. Kendine has bir aroması ve kokusu olan sarı lop inciri, oldukça özel bir tada sahiptir. İçerisinde boşluk bulunmaz.
Sarı lop incir fidanı, yüksek verimliliğe sahiptir. Özellikle içerisinde kesin olarak periyodisite olmaması, her yıl düzenli verim alınmasına mümkün kılmaktadır. Üreticiler açısından bu durum son derece önemli ve avantajlıdır.
Aydın inciri, taze olarak tüketilebileceği gibi kuru olarak tüketilebilir. İlgili durum, uzak pazarlara dahi sorunsuz bir şekilde ulaşmasına imkan veriyor.
Sarı lop incir fidanı dikimi yapılırken, dikim mesafesinin dikkatli bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Yayvan bir bitki olması nedeniyle dikim mesafesi 6x6 m olacak şekilde ayarlanmalıdır. Eğimli arazilerde söz konusu mesafe 5x5 m şeklinde de olabilir. Mesafenin bu şekilde olması verimlilik üzerinde direkt olarak etkilidir.