Badem Anadolu’nun en eski meyve türlerinden birisidir.Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde kapama badem bahçeleri (sadece badem ile kurulan bahçeler) yok denecek kadar az olup, mevcut ağaçlarda da bakım işleri genellikle yapılmamaktadır. Ülkemizin badem talebi yurt içinden karşılanamadığı için badem ithal edilmektedir. Son zamanlarda dünya genelinde badem üretim alanı hızla artmaktadır. En fazla badem üretimi yapan ülkeler ABD, İspanya, İran, Fas olarak sıralanmaktadır.
1- Acı bademler
2- Tatlı bademler
Acı Bademler: Siyanidrik asit içerdiklerinden acıdırlar ve fazla alındığı zaman zehir etkisi gösterebilirler. Badem yağı çıkarmak için kullanılırlar.
Tatlı Bademler: El, diş, sert kabuklu ve taş bademler olmak üzere dört gruba ayrılırlar.Kabuğun kalınlığı arttıkça randıman düşmektedir.
İç; açık renkli, kırışıksız ve tüysüz olmalıdır.
İKLİM: Badem, sıcak ılıman iklim bitkisidir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz ikliminin bitkisidir. Kış soğukları -25 ºC’nin altına düşerse bitki, -18ºC’nin altına düşerse gözler zarar görür. Bademin soğuklama ihtiyacı -7,2ºC‘nin altında 300–500 saat kadardır. İlkbahar geç donları badem yetiştiriciliğinde büyük önem taşır. Çünkü badem pek çok meyve ağacından önce çiçek açmaktadır ve çiçekler bu donlardan zarar görür. Bu yüzden ilkbahar donlarının sık görüldüğü yerlerde badem bahçeleri kurulmamalıdır. Ayrıca bir tedbir olarak eğimli arazilere bahçeler kurularak don gerçekleştiğinde soğuk havanın akması sağlanmalıdır. Bademlerin meyvelerini olgunlaştırmaları için yüksek sıcaklığa ihtiyaçları vardır.
TOPRAK: Badem, kumlu, orta derecede killi ve kireçli, drenajı iyi topraklardan hoşlanır. Özellikle kurak bölgelerde, alt kısımları hafif killi, verimli ve üst tabakaları hafif kumsal topraklar da badem için elverişlidir.